Ο κόσμος άνοιξε, άπλωσε, αλλά η διαλεκτική παραμένει η μόνη σοβαρή υπόθεση. Να πας και να συναντήσεις τον άλλο. Ακόμα και σήμερα νομίζω ότι αυτό εννοούμε όταν μιλάμε για μοντερνισμό, τη διαλεκτική από πνευματικής πλευράς. Από οικονομικής πλευράς τη φτιάχνουν οι τράπεζες. Έχουν αυτήν τη λογική που δεν επιτρέπει στην κουλτούρα να αναπτύσσεται. Όμως, πνευματικά, την ποίηση, την τέχνη, δεν μπορείς να την εμπορεύεσαι, δεν μπορείς να είσαι ιδιοκτήτης της, την τέχνη τη φτιάχνεις

Ο μεγάλος πλούτος είναι να πλησιάζεις τον άλλον και να μπορείς να τον καταλαβαίνεις.
- Γιάννης Κουνέλλης


Σχόλια

  1. Η διαλεκτική ως η μόνη σοβαρή υπόθεση, καταθέτει ο ποιητής. Ναι, φυσικά, παραμένει το μόνο σταθερό και σοβαρό διακύβευμα, θα προσθέσω και εγω. Και αυτό ακριβώς ζήσαμε εμείς οι τυχεροί αποδέκτες της πρόσκλησής σας σε αυτό το υπέροχο ταξίδι στην ψυχή του έργου του Κουνέλλη. Κάθε μήνυμα, κάθε δράση και ένα βήμα παραπέρα, παραμέσα. Θυμάμαι να προχωρώ στην Αιόλου, με γωνία, να κατεβαίνω τα σκαλιά, να κρατώ στα χέρια την ακριβή λινάτσα, να διαβάζω το μήνυμα... άξαφνα, επιστρέφοντας, ο ίδιος αυτός δρόμος έγινε κάτι άλλο. Πήρε την παλαιά, του, αυθεντική μορφή, γεμισε από ανθρώπους που κουβαλούσαν την εργασία τους στο σκαρί τους το ίδιο, χωρίς περιττές και φύλαρες διαμεσολαβήσεις. Ένιωσα τον ιδρώτα στο μέτωπο, κατω από τα ρούχα. Κι έπειτα, το ποίημα στο τηλέφωνο. Σα να διάβαζε μέσα μας. Το πακέτο θυμίζει το παιχνίδι της αποδόμησης/αναδόμησης που πρέπει να θυμόμαστε πάντα. Τίποτα σταθερό, τίποτα νεκρό. Όλα σε αναζήτηση, όλα σε διαρκή αναστοχασμό. Πρέπει να σας πω ότι για μένα ήταν η σπουδαιότερη και σαφώς πλουσιότερη εμπειριά που είχα ποτέ σε μουσειακό χώρο. Η πρώτη φορά που η σχέση του καλλιτέχνη και του εργου του αλλά και του κάθε "αναγνώστη" αυτού, υπάκουσε στους νόμους της διαλεκτικής: Δυναμικά, ανατρεπτικά, ανοικτά στον διάλογο και σε κάθε δυνατή λύση/σύνθεση.
    Σας ευχαριστώ θερμά για όλο αυτό που ζήσαμε, κινείται ακόμα μέσα μας και μας συνοδεύει ευχάριστα.
    Δήμητρα Ζ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο χαιρόμαστε με τα λογια σας, με την περιγραφή της εμπειρίας και το μοιρασμα αυτου του βιώματος... σας ευχαριστουμε ολοθερμα με τη σειρά μας!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο